Wyposazenie sklepu budowlanego

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i dodatki są potrzebne w interesie z artykułami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w których składa się mięso – wśród nich odnawia się witryny, zamrażarki, wyspy bądź też szafy mroźnicze. Świetnym pomysłem, szczególnie w mniejszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Vivese Senso Duo Shampoo

Dodatkowy towar warto trzymać nie dopiero w składzie, ale oraz w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Stawia się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest dodatkowo lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W szybszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w magazynie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dostatecznie mocny i dostępny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy a mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do ciała, będącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Przecież nie jest to podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje ponad kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Przydatne istnieje ponad zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna stanowi w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje też oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin spotykających się na ekspozycji.